- Antti Siirala →
- Arto Noras, sello & Ossi Tanner, piano →
- Belcea-kvartetti →
- Chaos-kvartetti →
- Duo del Valle →
- Elina Vähälä, viulu & Barry Douglas, piano →
- Elisabeth Leonskaja, piano →
- Johanna Wallroth, sopraano & Malcolm Martineau, piano →
- Joonas Ahonen, piano & Pekka Kuusisto, viulu →
- Les Vents Français →
- Louise Alder, sopraano, Theodore Platt, baritoni & Keval Shah, piano →
- Orfeus Barock Stockholm →
- Orsino Ensemble & Jean-Efflam Bavouzet, piano →
- Prohaska-Altstaedt-Corti →
- Sitkovetsky Trio →
- Timo-Veikko Valve, sello & Aura Go, piano →
- Trio Gaspard →
- Trio Gluzman, Moser, Korobeinikov →
- VALO-kvartetti →
- Yajie Zhang, mezzosopraano & Hartmut Höll, piano →
Konserttietkot klo 17.30: Maisteri Lindgren seriöösinä
Tietoa, tunnelmia ja taiteilijavieraita.
KONSERTTO ILMAN ORKESTERIA
Joseph Haydn: Andante ja muunnelmat f-molli Hob. XVII:6
Ludwig van Beethoven: Sonaatti D-duuri Op. 10/3
—–
Brahms: Neljä pianokappaletta Op. 119
Schumann: Konsertto ilman orkesteria Op. 14 (1. versio 1836)
Sibelius-Akatemian pianoprofessori, wieniläisklassisen ohjelmiston tunnetuin tulkki, palkituin suomalainen instrumentalisti soittaa keskeistä piano-ohjelmistoa kauan odotetussa Helsingin konsertissaan.
Sibelius-Akatemian pianonsoiton professoriksi syksystä 2021 nimitetty Antti Siirala esiintyy harvoin Suomessa, sillä hänen kansainvälinen uransa on aivan omaa luokkaansa. Neljän suuren pianokilpailun voitto erikoispalkintoineen käynnisti Siiralan uran jo nuorena. Voittaessaan Beethoven-kilpailun hän oli sen nuorin osanottaja mutta sai voiton lisäksi palkinnon parhaasta Hammerklavier-sonaatin esityksestä – teoksen, jota voi pitää vaikeimpana soittimelle kirjoitetuista. Dublinin pianokilpailussa hän oli ensimmäinen voittaja, jota palkitessaan tuomaristo oli yksimielinen, ja silloin hän sai erikoispalkinnon parhaasta Mozart-soitosta. Leedsin pianokilpailussa hän voitti myös yleisöäänestyksen, ja neljäs kilpailu, johon hän osallistui ja jonka voitti, oli arvostettu Lontoon pianokilpailu. Siirala on palkittu myös äänilevyistään, ja erityisesti hänen soittaessaan Haydnin, Mozartin, Beethovenin, Schubertin ja Brahmsin musiikkia on vastaanotto ollut ylistävä.
Ennen Sibelius-Akatemiaa Siirala ehti toimia New Yorkin Juilliard School of Musicin ja Münchenin musiikkikorkeakoulun pianonsoiton professorina.
Arto Noras, sello & Ossi Tanner, piano
Arto Noras, sello, Ossi Tanner, piano, Tami Pohjola, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
10.12.202318:00Liput
Nadia Boulanger: Kolme kappaletta sellolle ja pianolle
Claude Debussy: Sonaatti sellolle ja pianolle d-molli
Gabriel Fauré: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1 d-molli op. 109
—
Camille Saint-Saëns: Pianokvartetto op. 41
Konserttietkot 14.5. Cafe Fenix klo 17.15:
Maisteri Lindgren seriöösinä.
Tietoa, tunnelmia ja taiteilijavieraita.
LÖYTYNEET HETKET
Franz Schubert: Jousikvartetto nro 10 Es-duuri, D 87
Guillaume Connesson: Jousikvartetto nro 2 ”Les instants retrouvés” (til. Helsinki Seriös & al.)
***
Claude Debussy: Jousikvartetto op. 10 g-molli
Helsinki Seriös -sarjan kevään viimeinen konsertti on Suuri Tapaus, sillä siinä Suomessa vain kerran* aiemmin vieraillut maailman kuuluisin jousikvartetti esiintyy Helsingissä ja Turussa. Ainutlaatuisen energinen, hienostunut ja elegantti ovat toistuvia luonnehdintoja Belcea-kvartetin konserteista. Vuodesta 1994 toiminut yhtye on ohjelmistoltaan harvinaisen laaja-alainen. Syvälliset ja hienostuneet klassikkotulkinnat saavat rinnalleen aikamme musiikkia, ja Belcea onkin soittanut lukuisia kantaesityksiä (mm. Mark-Anthony Turnage, Thomas Lachner, Krzysztof Penderecki ja Joseph Phibbs).
Myös tässä konsertissa kuullaan uusinta uutta musiikkia. Helsinki Seriös on yksi konsertissa kuultavan Guillaume Connessonin teoksen tilaajista. Les Instants Retrouvés (Löytyneet hetket) kantaesitys on 13.1. 2023 Arts et Lettres -konserttisarjassa Sveitsin Veveyssä. ”Halusin toisen jousikvartettoni olevan kuin henkilökohtaisen päiväkirjan selailua; elämäni menneiden hetkien, tuoksujen, valojen, musiikin, äänien ja minulle rakkaiden ihmisten löytämistä.” – Guillaume Connesson.
Teoksen ovat tilanneet Arts et Lettres, Vevey (Sveitsi), KölnMusik (Kölnin Filharmonia, Saksa), Wiener Konzerthaus (Itävalta), Wigmore Hall (Iso-Britannia), Flagey Klarafestival (Belgia), Musik i Syd (Ruotsi), Helsinki Seriös -kamarimusiikkisarja (Suomi), Muziekgebouw Aan’t IJ (Alankomaat) ja Belcea Charitable Trust.
* Toisin kuin aiemmin olemme kertoneet, Belcea on vieraillut Espoon Tapiola-salissa vuonna 2003, jolloin nykyisestä kokoonpanosta kvartetissa soittivat sen perustajajäsenet Corina Belcea ja Krzysztof Chorzelski. Helsinki Seriös pahoittelee virhettä.
Chaos-kvartetti
Chaos-kvartetti
Susanne Schäffer, viulu, Eszter Kruchió, viulu, Sara Marzadori, alttoviulu, Bas Jongen, sello
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatienkatu 9
29.10.202318:00Liput
Joseph Haydn: Jousikvartetto F-duuri op. 77/2
György Ligeti: Jousikvartetto nro 1 ”Yölliset metamorfoosit”
——
Franz Schubert: Jousikvartetto nro 14 d-molli, D810 “Tyttö ja kuolema”
Vuonna 2019 taiteiden, tieteen ja filosofian kaaoksen periaatteilla perustettu Chaos-kvartetti on nuori ja energinen tulevaisuuden nimi, jolla on jo nyt useita arvostettujen kansainvälisten kilpailujen voittoja, kuten Bad Tölz (2023), ARD (2022), Bordeaux (2022) ja Haydn (2023) -kilpailut. Chaos-kvartetti on nopeasti vakiinnuttamassa asemaansa kansainvälisellä musiikkikentällä. Chaos-kvartetti kutsuttiin heti tuoreeltaan muun muassa Schwetzingenin SWR-festivaaleille, Schwarzwaldin musiikkijuhlille, Würzburgin Mozart-juhlille, Les Musicales de Normandie -festivaaleille, Davosin ja Ravennan festivaaleille, Firenzen kvartettifestivaaleille ja useille muille korkeatasoisille musiikkijuhlille. Vuonna 2023 yhtye debytoi Wienin Musikvereinissa ja Hampurin Elbphilharmoniassa.
Duo del Valle
Víctor ja Luis del Valle, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
19.2.202318:00Liput
Franz Schubert: Muunnelmia omasta teemasta As-duuri D.813 op.35
Franz Schubert: Fantasia f-molli D. 940
—
John Corigliano: Chiaroscuro, kahdelle pianolle
Maurice Ravel: Hanhiemo, kahdelle pianolle
Maurice Ravel: La valse, kahdelle pianolle
Espanjalaiset veljekset Víctor ja Luis del Valle ovat virtuoosisia pianisteja, jotka muodostavat harvinaisen kahden pianon duon. Lopputulos on poikkeuksellinen, sillä veljekset hengittävät ja elävät musiikkia samalla tavalla, ja ainoa selitys tälle ihmeelle onkin se, että yhteissoitto on heillä dna:ssa.
Duo del Vallen hienossa ohjelmassa on mm. John Coriglianon kahdelle keskenään eri vireiselle pianolle sävelletty Chiaroscuro (1997). ”Etsin kahden nuotin välistä ilmaisuvoimaa, kuten blueslaulajat”, kertoo säveltäjä.
Voitettuaan 54. kansainvälisen ARD-kilpailun Münchenissä vuonna 2005 duo Víctor ja Luis del Valle nousi nopeasti laajan yleisön tietoisuuteen ja vakiinnutti asemansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista kamarimusiikin esittäjistä. Veljesten yhteistyö pianoduona alkoi opiskeluaikana Madridin Reina Sofía -musiikkikorkeakoulussa, jossa he opiskelivat Dimitri Bashkirovin ja Claudio Martínez Mehnerin oppilaina. Kamarimusiikkia he opiskelivat muun muassa Ralf Gothónin johdolla. Duo del Valle esiintyy säännöllisesti myös orkestereiden solistina. Suomalaisyleisölle veljekset ovat tulleet tutuksi muun muassa esiintymisistään Helsingin kaupunginorkesterin solisteina ja PianoEspoo-festivaalilla vuonna 2009. Taiteellisen työnsä ohessa Víctor ja Luis del Valle opettavat Madridin kuninkaallisessa konservatoriossa ja Málagan konservatoriossa.
Elina Vähälä, viulu & Barry Douglas, piano
Elina Vähälä, viulu & Barry Douglas, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
19.11.202318:00Liput
Johannes Brahms:
Sonaatti pianolle ja viululle nro 1 G-duuri Op. 78
Sonaatti pianolle ja viululle nro 2 A-duuri Op. 100
———
Sonaatti pianolle ja viululle nro 3 d-molli Op. 108
Elisabeth Leonskaja, piano
Elisabeth Leonskaja, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatienkatu 9
10.9.202318:00Liput
Franz Schubert: Pianosonaatti D-duuri, D850 “Gasteiner”
—-
Franz Schubert: Pianosonaatti B-duuri D960
Elisabeth Leonskaja on vuosikymmeniä kuulunut aikamme juhlituimpiin pianisteihin. Yhteistyöllä Svjatoslav Richterin kanssa on ollut ratkaiseva vaikutus hänen musiikilliseen kehitykseensä. Richter tunnisti poikkeuksellisen lahjakkuuden ja edisti hänen kehitystään sekä opettamalla että kutsumalla hänet soittamaan duettoja kanssaan. Sviatoslav Richterin ja Elisabeth Leonskajan musiikillinen kumppanuus ja henkilökohtainen ystävyys kesti Richterin kuolemaan asti vuonna 1997. Vuonna 1978 Elisabeth Leonskaja lähti Neuvostoliitosta ja asettui Wieniin. Hänen sensaatiomainen esiintymisensä Salzburgin festivaaleilla vuonna 1979 käynnisti ainutlaatuisen uran, joka on tehnyt Elisabeth Leonskajasta käsitteen.
Solistitehtävien ohella kamarimusiikki on tärkeä osa Elisabeth Leonskajan taiteellista työtä. Hänen vakiintuneita kamarimusiikkikumppaneihinsa kuuluvat jousikvartetit, kuten Belcea, Borodin, Artemis ja Jerusalem -kvartetit. Suorastaan legendaarisia ovat myös levytykset Alban Berg -kvartetin kanssa.
Lue lisää: Elisabeth Leonskaja
Johanna Wallroth, sopraano & Malcolm Martineau, piano
Johanna Wallroth, sopraano & Malcolm Martineau, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatienkatu 9
24.9.202318:00Liput
Franz Schubert: Ganymed; Nähe des Geliebten; Bei dir allein; Dass sie hier gewesen; Die junge Nonne; Nacht und Träume; Die Sterne; Seligkeit; Die Rose; Die Forelle; Rastlose Liebe; Erlafsee;
Vedi quanto adoro ancora ingrato!
—
Claude Debussy: Quatre chansons de jeunesse; Pantomime;
Clair de lune; Pierrot; Apparition
Charles Ives: Memories; Two little flowers; The cage
Agathe Backer Grøndahl:
Barnets vårdag, Op. 42 nro 1 En kviddrende Lærke
Barnets vårdag, Op. 42 nro 4 Blomstersankning
Mor Synger, Op. 52 nro 4 Efter En Sommerfugl
Barnets vårdag, Op. 42 nro 7 Mod Kveld
Richard Strauss: Hat gesagt – bleibt’s nicht dabei Op. 36 No. 3; Wiegenlied Op. 41 No. 1
Gustav Mahler: Des Knaben Wunderhorn; Das irdische Leben; Das himmlische Leben
Sopraano Johanna Wallroth lauloi itsensä suuren yleisön tietoisuuteen kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voitolla 2019. Tukholmasta kotoisin oleva Wallroth lauloi Kuninkaallisen oopperan lapsikuorossa ja valmistui tanssijaksi oopperan balettikoulusta ennen antautumistaan laulajanuralle. Lauluopinnot hän aloitti Falunin konservatoriossa ja jatkoi Tanskan Århusin Kuninkaallisessa konservatoriossa ja viimeisteli opintonsa Wienin taideyliopistossa. Oopperadebyyttinsä Wallroth teki Mozartin Figaron häiden Barbarinan roolissa Tukholman Confidencen-teatterissa vuonna 2013. Tällä hetkellä laulajaura vie häntä arvostettuihin oopperataloihin, kuten Wienin valtionooppera, jossa hän lauloi useita rooleja kausilla 2020/21 ja 2021/22. Kaudella 2022/23 hän oli Ruotsin radion sinfoniaorkesterin residenssitaiteilija.
Pianotaiteilija Malcolm Martineau kuuluu Ison-Britannian kansainvälisesti arvostetuimpiin lied-pianisteihin, jonka yhteistyökumppaneita ovat lukuisat maailmantähdet kuten Dame Janet Baker, Elīna Garanča, Thomas Hampson, Theodore Platt, Thomas Quasthoff, Sir Bryn Terfel, Sonya Yoncheva ja lukemattomat muut. Skotlannista kotoisin oleva Martineau on Royal Academy of Musicin pianosäestyksen professori, Skotlannin kuninkaallisen konservatorion kunniatohtori ja kansainvälinen säestyksen yliopistolehtori. Vuonna 2016 hänelle myönnettiin Brittiläisen imperiumin ritarikunnan upseerin (OBE) arvonimi palveluista musiikin ja nuorten laulajien hyväksi.
Joonas Ahonen, piano & Pekka Kuusisto, viulu
Joonas Ahonen, piano & Pekka Kuusisto, viulu
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
30.10.202218:00Liput
Hannah Kendall: Weroon Weroon (Kantaesitys)
Harrison Birtwistle: Oockooing Bird
Mehmet Ali Sanlikol: KÛN (Kantaesitys)
Sergei Prokofiev: Viisi sävelmää
Clarice Assad: Symmetries (Kantaesitys)
—
Ellen Reid: Desiderium
Sergei Prokofiev: Sonaatti f-molli
Pianisti Joonas Ahosen toimintakenttä ulottuu 1700-luvun lopun musiikin esittämisestä fortepianolla aikamme musiikin kantaesityksiin. Hän on uusimpaan musiikkiin keskittyvän Klangforum Wien -solistiensemblen sekä Rödberg-fortepianotrion jäsen. Tärkeitä kamarimusiikkikumppaneita ovat olleet viulistit Pekka Kuusisto ja Patricia Kopatchinskaja sekä sopraano Agata Zubel.
Pekka Kuusisto aloittaa tehtävässään Helsingin kaupunginorkesterin päävierailijana ja toisena taiteellisena johtajana vuonna 2023. Hän on myös Norjalaisen
Les Vents Français
Les Vents Français
Emmanuel Pahud (huilu), François Leleux (oboe), Pascal Moraguès (klarinetti), Gilbert Audin (fagotti), Radovan Vlatkovic (käyrätorvi),
Eric le Sage (piano)
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
21.4.202418:00Liput
Giuseppe Verdi: Puhallinkvintetto (sovitus jousikvartetosta)
W.A. Mozart: Kvintetto pianolle ja puhaltimille K452
—
Philippe Hersant: Pääsiäislaulu puhaltimille ja pianolle
Ludwig Thuille: Sekstetto pianolle ja puhaltimille op. 6
Louise Alder, sopraano, Theodore Platt, baritoni & Keval Shah, piano
Louise Alder, sopraano, Theodore Platt, baritoni & Keval Shah, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
17.3.202418:00Liput
Hugo Wolf: Italialainen laulukirja
Orfeus Barock Stockholm
Elin Gabrielsson, viulu
Emma Nyman, viulu
Christopher Öhman, alttoviulu
Johannes Rostamo, sello
Jonas Nordberg, luuttu
Marcus Mohlin, cembalo
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
19.3.202318:00Liput
Konserttietkot klo 17.15: Maisteri Lindgren seriöösinä
Tietoa, tunnelmia ja taiteilijavieraita.
”PEACEMAKERS”-RAJOJEN RIKKOJAT, SILTOJEN RAKENTAJAT, TYYLIEN YHDISTÄJÄT
Johann Joseph Fux: Triosonaatti A-duuri K340
Georg Muffat: Sonaatti viululle ja basso continuolle D-duuri
Georg Philipp Telemann: Orkesterisarja B-duuri TWV 55:B5 ”Les Nations”
—
François Couperin: Triosonaatti ”Le Parnasse ou L’apothéose de Corelli”
Georg Philipp Telemann: Sonaatti sellolle ja basso continuolle D-duuri TWV 41:D6
Georg Muffat: Sarja nro 2 g-molli kokoelmasta Armonico Tributo
Historallisesti informoitu performanssi eli iloisesti HIP on vanhan musiikin yhteydessä käytetty termi, joka tekee näistä muusikoista hipstereitä. Tukholmassa vuodesta 2015 huomiota herättänyt barokkiyhtye Orfeus Barock Stockholm tulee Helsinkiin kuuden soittajan kokoonpanossa. Yhtyeen taiteellinen johtaja on sellisti Johannes Rostamo ja konserttimestari barokkiviulisti Elin Gabrielsson.
Orfeus Barock Stockholm on vakiinnuttanut asemansa Tukholman musiikkitarjonnassa omalla konserttisarjallaan. Dynaaminen ja luova yhtye on kohtaamispaikka Tukholman filharmonikoiden vanhan musiikin osaajille ja Ruotsin eturivin barokkimuusikoille. Yhtye nostaa esille erityisesti maallisen musiikin aarteita 1600 – 1850 -luvuilta historiallista soittotyyliä kunnioittaen.
Yhtyeen ensimmäinen äänite sisälsi J.S.Bachin ja C.Ph.E.Bachin musiikkia. Sen julkaisi vuonna 2020 Alba, ja se sai ylistävät arviot ja Grammy-ehdokkuuden kategoriassa Vuoden klassikko.
Orsino Ensemble & Jean-Efflam Bavouzet, piano
Adam Walker, huilu, Nicholas Daniel, oboe, Amy Harman, fagotti, Matthew Hunt, klarinetti, Jean-Efflam Bavouzet, piano.
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
20.11.202218:00Liput
Claude Debussy: Syrinx
Claude Debussy: Ensimmäinen rapsodia klarinetille ja pianolle
Pierre Sancan: Sonatiini huilulle ja pianolle
Francis Poulenc: Trio oboelle, fagotille ja pianolle
—
Albéric Magnard: Pianokvintetto d-molli op. 8
Aldeburghin kansainvälisillä festivaaleilla vuonna 2018 debytoinut brittiläinen Orsino Ensemble on joustavasti toimiva kamariyhtye. Sen ytimen muodostaa viisi puhallinsoittajaa, joista jokainen edustaa alansa kansainvälistä kärkeä. Ohjelmistossaan ryhmä tuo esille puhallinkamarimusiikin syvyyttä ja monipuolisuutta. Yhtyeen muoto kasvaa ja pienenee kulloinkin esitettävän ohjelmiston mukaisesti. Helsinki Seriös -konserttisarjaan ryhmä tulee yhdessä ranskalaissyntyisen pianotaiteilija Jean-Efflam Bavouzet’n kanssa.

Prohaska-Altstaedt-Corti
Anna Prohaska, sopraano, Nicolas Altstaedt, sello, ja Francesco Corti, cembalo,urut ja piano.
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
2.4.202318:00Liput
Konserttietkot klo 17.15:
Maisteri Lindgren seriöösinä.
Tietoa, tunnelmia ja taiteilijavieraita.
ENDOR –
John Tavener: ”Dante”, sarjasta Akhmatova Songs (1993)
Franz Tunder: Babylonin virroilla (1645)
Vincenzo Bonizzi: Pis ne me peult venir (1626)
Georg Friedrich Händel: ”Vo’far guerra“ Armidan aaria oopp. Rinaldo (1711)
Georg Friedrich Händel: ”Author of Peace“ oratoriosta Salomo (1738)
Alexander Tcherepnin: Tataaritanssi op. 84/2 (1953)
Luciano Berio: Abbagnata, Ninna Nanna, Ladata (Naturale. Sisilialaista kansanmusiikkia, 1985)
Joseph-Nicolas-Pancrace Royer: Skyyttien marssi (1746)
Wolfgang Rihm: Gebet der Hexe von Endor, kantaatti sopraanolle ja sellolle (2021)
– – –
John Tavener: ”Kuolema”, laulusarjasta Akhmatova Songs (1993)
Georg Friedrich Händel: Infernal Spirits, oratoriosta Salomo (1738)
Marin Marais: Le Tourbillon, sarjasta D’Un Goût Etranger (1717)
Georg Friedrich Händel: ”Credete al Mio Dolore“, oopp. Alcina(1735)
Heinrich Scheidemann: Pavana Lachrymae d-Moll WV 106 (1600-luku)
Jörg Widmann: Schwester Tod, oopp. Babylon (2012)
Palmusunnuntain noitasapatti koostuu sodasta, rauhasta, helvetistä, kyynelistä ja kuolemasta sekä eri kansoista ja kielistä. Tutut ja harvinaiset barokkiteokset asettuvat puhuttelevasti rinnakkain 1900- ja 2000-lukujen musiikin kanssa, kun kolme poikkeuksellisen mielenkiintoista taiteilijaa lyöttäytyy yhteen. Sopraano Anna Prohaska, sellisti Nicholas Altstaedt ja cembalisti Francesco Cortì toteuttivat Berliinin musiikkijuhlille 2021 järisyttävän ohjelmakokonaisuuden ENDOR, jonka he tuovat nyt Helsinkiin.
Sopraano Anna Prohaska kuuluu Berliinin valtionoopperan solisteihin, ja on tunnettu oman talon ulkopuolellakin barokin, klassismin ja modernin oopperan tulkkina. Hän on kysytty orkestereiden solisti ja nimekkäimpien barokkikokoonpanojen luottolaulaja. Historiallisista esityskäytännöistä intohimoisen kiinnostunut sopraano esiintyy säännöllisesti Academy of Ancient Musicin, Freiburgin barokkiorkesterin ja Berliinin Akademie für Alte Musikin kanssa. Yhteistyötä hän tekee kaikkein nimekkäimpien kapellimestareiden kanssa: Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Gustavo Dudamel, Maris Jansons, ja jo edesmenneistä mainittakoon Nikolaus Harnoncourt ja Pierre Boulez.
Nicolas Altstaedt on monipuolinen sellisti soittimen kapean solistijoukon kärjessä. Hän on levyttänyt Esa-Pekka Salosen, Sebastian Fagerlundin, C.Ph.E.Bachin ja Dmitri Šostakovitšin sellokonsertot ja kamarimusiikkia eri kokoonpanoissa (Debussy, Janáček, Bartók, Kodály, Bach, Veress, Dvořák, Ravel, Beethoven). Beethovenin sonaatit hän soittaa fortepianistin ja Bachin sonaatit cembalistin kanssa, eikä mikään musiikki ole hänelle vierasta. Karismaattinen soittaja ottaa pelottomasti riskejä niin ohjelmistosuunnitellussa kuin tulkinnoissa, ja toimii nykyään myös kapellimestarina.
Kosketinsoittaja Francesco Corti soittaa todella monissa vanhan musiikin yhtyeissä, kuten Japanin Bach Collegium, Les Talens Lyriques, Harmonie Universelle ja Le Concert des Nations. Tarvittaessa hän myös johtaa isompia kokoonpanoja, säännöllisimmin yhtyeitä Les Musiciens du Louvre ja Il Pomo d’Oro, jonka päävierailija hän on ollut vuodesta 2018. Viime aikoina Corti on johtanut barokkioopperoita, mm. Tukholman Drottningholmissa, Amsterdamissa ja Il Pomo d’Oron Euroopan kiertueella. Corti hallitsee niin urut, cembalon kuin fortepianon ja toimii professorina maineikkaassa Schola Cantorum Basiliensissa.
Sitkovetsky Trio
Alexander Sitkovetsky, viulu, Wu Qian, piano ja Isang Enders, sello
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
11.12.202218:00Liput
Konserttietkot klo 17.15: Maisteri Lindgren seriöösinä
Tietoa, tunnelmia ja taiteilijavieraita.
FREAKSHOW
Sam Perkin: Freakshow
Maurice Ravel: Pianotrio a-molli
***
Ludwig van Beethoven: Allegretto B-duuri, WoO39
Felix Mendelssohn: Pianotrio nro 2 c-molli op. 66, MWV Q 33
Vuoden 2022 BBC Music Magazinen voittaja, kamarimusiikin kuumin nimi ensi kertaa Suomessa.
Vuoden 2022 BBC Music Magazinen kamarimusiikkipalkinnon voittaja Sitkovetsky Trio kuuluu kansainvälisesti arvostettujen konserttitalojen vakiovierailijoihin. Alkuperäisjäsenten, viulutaiteilija Alexander Sitkovetskyn ja pianotaitelija Wu Quianin rinnalle ryhmään on äskettäin liittynyt saksalais-korealainen sellotaiteilija Isang Enders. Kiittäviä kritiikkejä ympäri maailmaa keräävän ryhmän ovat kutsuneet konsertoimaan mm. Amsterdamin Concertgebow, Frankfurtin Alte Oper, Brysselin Palais des Beaux Arts, Pariisin Louvre-museo, Lontoon Wigmore Hall ja Lincoln Center New Yorkissa monien muiden lisäksi. Sitkovetsky Trio on tehnyt useita kiitettyjä äänitteitä BIS-levymerkille. Tuoreimmat julkaisut ovat vuoden 2020 Beethoven-kokonaislevytyksiin kuuluva äänite sekä Ravelin pianotrion ja Saint-Saënsin pianotrion nro 2 sisältävä levytys vuodelta 2021.
Timo-Veikko Valve, sello & Aura Go, piano
Timo-Veikko Valve, sello & Aura Go, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
14.1.202418:00Liput
L. v. Beethoven: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 2 g-molli op. 5/2
Sonaatti sellolle ja pianolle nro 3 A-duuri op. 69
—
Anton Webern: Sonaatti sellolle ja pianolle (1914)
Kaksi kappaletta sellolle ja pianolle (1899)
Kolme pientä kappaletta op.11
L. v. Beethoven: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 5 D-duuri op. 102/2
Trio Gaspard
Trio Gaspard
Jonian Ilias Kadesha, viulu, Vashti Hunter, sello, Nicholas Rimmer, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
11.2.202418:00Liput
Joseph Haydn: Pianotrio A-duuri, Hob. XV:9
Robert Schumann: Pianotrio nro 2 F-duuri op. 80
—
Joseph Haydn: Pianotrio es-molli Hob XV:31
Sally Beamish: Uusi teos
Franz Liszt: Unkarilainen rapsodia nro 9 ”Pestin karnevaali”
Trio Gluzman, Moser, Korobeinikov
Vadim Gluzman, viulu, Johannes Moser, sello, Andreï Korobeinikov, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
23.4.202318:00Liput
SOTA-AJAN TRIO
Dmitri Šostakovitš: Pianotrio nro 1 op. 8
Franz Schubert: Pianotrio nro 1 op. 99 D 898
Arvo Pärt: Mozart-Adagio viululle, sellolle ja pianolle
Dmtiri Šostakovitš: Pianotrio nro 2 op. 67
Kolmen huippusolistin muodostama trio on enemmän kuin osiensa summa. Tuore kokoonpano ehtii Euroopan kiertueellaan myös Helsinkiin ja soittaa ohjelman, jota kehystävät Šostakovitšin pianotriot. Niistä jälkimmäinen on sävelletty keskellä toista maailmansotaa ja päättyy kuolemantanssiin, joka perustuu juutalaisille melodioille.
Viulisti Vadim Gluzman ja sellisti Johannes Moser ovat soittaneet yhdessä kamarimusiikkia vuodesta 2017, ja kun vuonna 2022 pianistiksi vakiintui Andreï Korobeinikov, kamarimusiikin unelmajoukkue oli syntynyt. Kaikki kolme ovat kansainvälisesti kysyttyjä tähtisolisteja, joita on kuultu myös suomalaisten orkestereiden solisteina. Gluzmanin on sanottu puhaltavan uutta henkeä mihin tahansa klassikkoon, Moser etsii väsymättä näkökulmia löytääkseen uutta soitettavaa ja yleisöä ja Korobeinikov tunnetaan älyllisesti nälkäisenä ja henkisesti uteliaana taiteilijana, joka yhdistää ohjelmissaan kirjallisuutta, runoutta ja musiikkia.
VALO-kvartetti
VALO-kvartetti
Maria Włoszczowska & Tim Crawford, viulu, Lilli Maijala, alttoviulu, Amy Norrington, sello
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9
19.5.202418:00Liput
Joseph Haydn: Jousikvartetto op.50/6 ”Sammakko”
Karol Szymanowski: Jousikvartetto nro 1 C-duuri
–
Erich Korngold: Jousikvartetto nro 2 Es-duuri
Yajie Zhang, mezzosopraano & Hartmut Höll, piano
Yajie Zhang, mezzosopraano & Hartmut Höll, piano
Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali
11.9.202218:00Liput
GUSTAV MAHLER:
Lieder eines fahrenden Gesellen
– Wenn mein Schatz Hochzeit macht
– Ging heut’ morgen über’s Feld
– Ich hab’ ein glühend Messer in mein Brust
– Die zwei blauen Augen von meinem Schatz
Kindertotenlieder
– Nun will die Sonn’ so hell aufgeh’n
– Nun seh’ ich wohl, warum so dunkle Flammen
– Wenn dein Mütterlein tritt zur Tür herein
– Oft denk’ ich, sie sind nur ausgegangen
– In diesem Wetter
Das Lied von der Erde
– Nr. 6: Der Abschied
Kiinalaistaustainen oopperatähti, mezzosopraano Yajie Zhang ja laajaa kansainvälistä arvostusta nauttiva liedpianisti Hartmut Höll vierailevat Helsingissä runsaasti kiitosta keränneellä Mahler-ohjelmallaan. Mahler sävelsi vokaaliteoksensa aina ensin pianolle ja äänelle. Sävellysprosessin edetessä hän teki monia muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiinsa. Konsertin ohjelmassa kuullaan kaksi tärkeää laulusarjaa sekä viimeinen osa Abschied (Jäähyväiset) Das Lied von der Erdestä (Maan laulu) alkuperäisessä muodossaan.
Moninkertainen laulukilpailuvoittaja Zhang aloitti lauluopintonsa Shanghaissa ja jatkoi opintojaan sittemmin Hannoverissa ja Baijerin oopperan nuorten laulajien koulutusohjelmassa. Zhang on kerännyt kiitosta kriitikoilta ”värikylläisellä soinnillaan, virheettömällä ääneellään ja poikkeuksellisella herkkyydellään – äänellä, jota kannattaa pitää silmällä” (Operawire). Hänen aikataulunsa täyttyy nyt kovaa vauhtia debyyttirooleilla arvostetuissa oopperataloissa ja konserttilavoilla. Hartmut Höll on tehnyt merkittävän uran liedpianistina ja opettajana. Hänen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan ovat olleet lukuisat maailmantähdet aina Dietrich Fischer-Dieskausta René Flemingiin. Höll on toiminut pitkään professorina ja rehtorina Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa sekä vierailevana professorina mm. Helsingissä ja Salzburgin Mozarteumissa.
https://www.yajiezhang.com/bio
https://www.hfm-karlsruhe.de/en/university/persons/professor-hartmut-holl