Arto Noras, cello & Ossi Tanner, piano

Arto Noras, cello, Ossi Tanner, piano, Tami Pohjola, violin, Atte Kilpeläinen, altviolin

Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9

10.12.202318:00Biljetter

Nadia Boulanger: Trois pièces för cello och piano
Claude Debussy: Sonat för cello och piano d-moll
Gabriel Fauré: Sonat för cello och piano nr 1 d-moll op. 109
---
Camille Saint-Saëns: Pianokvartett op. 41

Cellisten Arto Noras internationella karriär inleddes vid Tjajkovskijtävlingen 1966. Hans yngre kollega, pianisten Ossi Tanner, uppmärksammades av allmänheten efter att ha vunnit pianotävlingen i Tammerfors 2017, men innan dess hade han redan uppträtt som solist med våra största orkestrar.

Noras har uppträtt som solist över hela världen. Han grundade musikfestivalen i Nådendal och var dess konstnärliga ledare från 1980 till 2022. Hans nära samarbete med Krzysztof Penderecki och Aulis Sallinen har resulterat i lysande konserter och hyllade inspelningar. Noras hade en lång karriär som professor vid Sibelius-Akademin och fortsätter att sitta i juryn för många internationella cellotävlingar – ofta som ordförande.

Ossi Tanner, 26, som studerar vid Manhattan School of Music, har en exceptionellt stark karriär. Han har uppträtt med några av vår tids viktigaste dirigenter som Sakari Oramo, Joshua Weilerstein, Eiji Oue och Klaus Mäkelä, varit Symfoni Lahtis artist-in-residence i 2018 och konstnärlig ledare för Kamarikesä i Helsingfors sedan 2021 tillsammans med violinisten Abel Puustinen och klarinettisten Klaara Vasara.

Arto Nora och Ossi Tanner delar också passionen för kammarmusik. Mer än femtio års åldersskillnad försvinner när kollegorna slår sig ner för att spela fransk musik på en Helsinki Seriös-konsert. Resultatet är en unik kombination av erfarenhet och talang. De får sällskap av violinisten Tami Pohjola och altviolinisten Atte Kilpeläinen i Saint-Saëns pianokvartett, som avslutar konserten.