Prohaska-Altstaedt-Corti

Anna Prohaska, sopraano, Nicolas Altstaedt, sello, ja Francesco Corti, cembalo,urut ja piano.

Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali

2.4.202318:00Liput

Konserttietkot klo 17.15:
Maisteri Lindgren seriöösinä.
Tietoa, tunnelmia ja taiteilijavieraita.


ENDOR -


John Tavener: "Dante", sarjasta Akhmatova Songs (1993)

Franz Tunder: Babylonin virroilla (1645)

Vincenzo Bonizzi: Pis ne me peult venir (1626)

Georg Friedrich Händel: "Vo’far guerra“ Armidan aaria oopp. Rinaldo (1711)

Georg Friedrich Händel: "Author of Peace“ oratoriosta Salomo (1738)

Alexander Tcherepnin: Tataaritanssi op. 84/2 (1953)

Luciano Berio: Abbagnata, Ninna Nanna, Ladata (Naturale. Sisilialaista kansanmusiikkia, 1985)

Joseph-Nicolas-Pancrace Royer: Skyyttien marssi (1746)

Wolfgang Rihm: Gebet der Hexe von Endor, kantaatti sopraanolle ja sellolle (2021)

- - -

John Tavener: "Kuolema", laulusarjasta Akhmatova Songs (1993)

Georg Friedrich Händel: Infernal Spirits, oratoriosta Salomo (1738)

Marin Marais: Le Tourbillon, sarjasta D'Un Goût Etranger (1717)

Georg Friedrich Händel: "Credete al Mio Dolore“, oopp. Alcina(1735)

Heinrich Scheidemann: Pavana Lachrymae d-Moll WV 106 (1600-luku)

Jörg Widmann: Schwester Tod, oopp. Babylon (2012)

Palmusunnuntain noitasapatti koostuu sodasta, rauhasta, helvetistä, kyynelistä ja kuolemasta sekä eri kansoista ja kielistä. Tutut ja harvinaiset barokkiteokset asettuvat puhuttelevasti rinnakkain 1900- ja 2000-lukujen musiikin kanssa, kun kolme poikkeuksellisen mielenkiintoista taiteilijaa lyöttäytyy yhteen. Sopraano Anna Prohaska, sellisti Nicholas Altstaedt ja cembalisti Francesco Cortì  toteuttivat Berliinin musiikkijuhlille 2021 järisyttävän ohjelmakokonaisuuden ENDOR, jonka he tuovat nyt Helsinkiin.

Sopraano Anna Prohaska kuuluu Berliinin valtionoopperan solisteihin, ja on tunnettu oman talon ulkopuolellakin barokin, klassismin ja modernin oopperan tulkkina. Hän on kysytty orkestereiden solisti ja nimekkäimpien barokkikokoonpanojen luottolaulaja. Historiallisista esityskäytännöistä intohimoisen kiinnostunut sopraano esiintyy säännöllisesti Academy of Ancient Musicin, Freiburgin barokkiorkesterin ja Berliinin Akademie für Alte Musikin kanssa. Yhteistyötä hän tekee kaikkein nimekkäimpien kapellimestareiden kanssa: Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Gustavo Dudamel, Maris Jansons, ja jo edesmenneistä mainittakoon Nikolaus Harnoncourt ja Pierre Boulez.

Nicolas Altstaedt on monipuolinen sellisti soittimen kapean solistijoukon kärjessä. Hän on levyttänyt Esa-Pekka Salosen, Sebastian Fagerlundin, C.Ph.E.Bachin ja Dmitri Šostakovitšin sellokonsertot ja kamarimusiikkia eri kokoonpanoissa (Debussy, Janáček, Bartók, Kodály, Bach, Veress, Dvořák, Ravel, Beethoven). Beethovenin sonaatit hän soittaa fortepianistin ja Bachin sonaatit cembalistin kanssa, eikä mikään musiikki ole hänelle vierasta. Karismaattinen soittaja ottaa pelottomasti riskejä niin ohjelmistosuunnitellussa kuin tulkinnoissa, ja toimii nykyään myös kapellimestarina.

Kosketinsoittaja Francesco Corti soittaa todella monissa vanhan musiikin yhtyeissä, kuten Japanin Bach Collegium, Les Talens Lyriques, Harmonie Universelle ja Le Concert des Nations. Tarvittaessa hän myös johtaa isompia kokoonpanoja, säännöllisimmin yhtyeitä Les Musiciens du Louvre ja Il Pomo d’Oro, jonka päävierailija hän on ollut vuodesta 2018. Viime aikoina Corti on johtanut barokkioopperoita, mm. Tukholman Drottningholmissa, Amsterdamissa ja Il Pomo d’Oron Euroopan kiertueella. Corti hallitsee niin urut, cembalon kuin fortepianon ja toimii professorina maineikkaassa Schola Cantorum Basiliensissa.