Timo-Veikko Valve, sello & Aura Go, piano

Timo-Veikko Valve, sello & Aura Go, piano

Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9

14.1.202418:00Liput

L. v. Beethoven:
- Sonaatti sellolle ja pianolle nro 2 g-molli op. 5/2 (1796)
- Sonaatti sellolle ja pianolle nro 3 A-duuri op. 69 (1808)

Anton Webern:
- Sonaatti sellolle ja pianolle (1914)
- Kaksi kappaletta sellolle ja pianolle (1899)
- Kolme pientä kappaletta op. 11 (1914)

L. v. Beethoven:
- Sonaatti sellolle ja pianolle nro 5 D-duuri op. 102/2 (1815)

Pianisti Aura Go ja sellisti Timo-Veikko Valve ovat tiiviisti kamarimusiikkiyhteistyötä tekevä duo. He ovat esiintyneet festivaaleilla ja eri konserttisarjoissa ympäri Australiaa. Koronasulkujen aikana he keskittyivät Beethovenin sonaatteihin ja esittivät niitä yhdessä Anton Webernin sellolle ja pianolle kirjoittamien teosten kanssa laajalla kiertueella eri puolilla Australiaa. Konserttikiertueen jälkeen duo levytti ohjelmiston ABC Classic -merkille. Levy julkaistaan tammikuussa 2024.

Australialaisen pianotaiteilija Aura Gon nimi on monelle suomalaiselle tuttu. Hän on esiintynyt muun muassa Tapiola Sinfoniettan solistina, Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla ja PianoEspoossa. Go asui Suomessa useamman vuoden tehdessään väitöstutkimustaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen taiteellinen tohtorintutkintonsa Five perspectives on the piano music of Einojuhani Rautavaara tarkastettiin tammikuussa 2023. Musiikin maisteriksi  hän valmistui Yalen musiikkikorkeakoulusta.

Solistina Aura Go on esiintynyt ympäri maailmaa. Hänen konsertto-ohjelmistonsa yltää Bachista Gubaidulinaan ja yhtä laaja-alainen on hänen kamarimusiikkiohjelmistonsa, joissa uusi ja vanha musiikki kietoutuvat luontevasti toisiinsa. Aura on intohimoinen nykymusiikin puolestapuhuja, joka tekee säännöllisesti yhteistyötä säveltäjien kanssa ja on kantaesittänyt muun muassa australialaisten Lisa Illeanin, Holly Harrisonin, Gordon Kerryn, Ian Munron, Kate Nealin ja Cat Hopen lisäksi suomalaisen Tiina Myllärisen, yhdysvaltalaisten Christopher Cerronen ja Garth Neustadterin ja kiinalaisen Ye Xiaogangin teoksia.

Myös opettaminen kuuluu Auralle tärkeisiin musiikin osa-alueisiin. Hän on arvostetun australialaisen Monash-yliopiston Sir Zelman Cowen -musiikin ja esitystaiteen korkeakoulun piano-osaston johtaja.  Lisäksi hän on toiminut vierailijana Fulbright College of Arts and Sciences -yliopistossa Arkansasin yliopistossa, Århusin kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Feliks Nowowiejski -musiikkiakatemiassa Bydgoszczissa Puolassa. Hän on opettanut pianonsoittoa Yalessa ja Sibelius-Akatemiassa. Kamarimuusikkoja hän on ohjannut Melbournen konservatoriossa ja Australian nuoriso-orkesterissa. (www.aurago.net)

“Hänhän näyttää aivan sellistiltä”, lausui Länsi-Helsingin musiikkiopiston opettaja tavatessaan kuusivuotiaan Timo-Veikko Valveen ensimmäisen kerran. Eikä ollut väärässä. Valve ei tosin vieläkään ole täysin varma, mitä tämä lausahdus oikein tarkoitti. Musiikkiopistosta opintie kuitenkin jatkui Sibelius-Akatemiaan ja edelleen Tukholmaan, Edsbergin musiikki-instituuttiin.

Vuonna 2006 Valve kiinnitettiin Australian kamariorkesterin soolosellistiksi ja hänen tavastaan hoitaa tehtäväänsä ja johtaa on tullut olennainen osa tämän kansainvälisesti arvostetun orkesterin toimintatapaa. Valve tunnetaan luonnollisesta, luovasta ja laaja-alaisesta muusikkoudestaan, jonka kautta hän myös pyrkii määrittelemään modernin muusikon roolia.

Laajasti Tipinä tunnettu Timo-Veikko Valve, liikkuu vaivattomasti modernista instrumentista periodisoittimiin ja pitää selloa joustavana ja sopeutuvana työtoverina riippumatta siitä, onko sen paikka solistina vai osana yhtyettä. Tipi peilailee tätä monipuolisuutta myös omassa muusikkopersoonassaan, toimimalla vuoroin taiteellisena suunnittelijana, musiikin johtajana liidaamalla orkesteria sellosta käsin, tai orkesterisolistina molemmissa kotimaissaan. Hän on myös erittäin kysytty kamarimuusikko. Tipi Valve on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia konserttoja ja muita hänelle kirjoitettuja teoksia.

Valve soittaa Amati sellolla vuodelta 1616. (www.timo-veikkovalve.fi)