Joonas Ahonen ja Pekka Kuusisto tuovat kantaesityksiä Helsinki Seriös -sarjaan

Helsinki Seriös -kamarimusiikisarjan lokakuun konsertissa kuullaan kolme kantaesitystä. Uutuuksien rinnalle Pianisti Joonas Ahonen ja viulisti Pekka Kuusisto valitsivat Prokofievia. ”Halusimme ohjelman ankkuriksi vahvatunnelmaista kantaohjelmistoa”, Kuusisto toteaa. 

 

Joonas Ahonen ja Pekka Kuusisto esiintyvät Helsinki Seriös -sarjassa 30.10. klo 18.00 Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Kaksikon yhteistyö alkoi yli kymmenen vuotta sitten Meidän festivaalilla ja Siuntion Lux Musicae -tapahtumassa. Sittemmin duo on esiintynyt  säännöllisen harvaan.

Helsinki Seriösin konsertissa kuullaan kolme kantaesitystä. Säveltäjät   Hannah Kendall, Mehmet Ali Sanlikol ja Clarice Assad ovat moninkertaisesti palkittuja. Heistä Kendall on tuore Schleswig-Holsteinin Hindemith -palkinnon saaja, Sanlikol ja Assad Grammy-ehdokkaita. Yhdysvalloissa kaikki kolme ovat jo tunnettuja, Euroopassa nimet ovat vasta nousussa. Keskenään sinänsä erilaisten säveltäjien yhteinen tekijä on monikulttuurisuus. ”Kendallin teos virittää, Assad heittää ilmaan kysymyksiä ja Sanlikol vastauksia”, Kuusisto kuvailee.

Kantaesitettävien teosten tilaaja on yhdysvaltalainen levy-yhtiö Yarlung Records, joka tilasi kaikkiaan kuusi uutta teosta Ahosen ja Kuusiston keväällä ilmestyvää Symmetria Pario Creation –levyä varten. Säveltäjät valittiin yhteistyössä taiteilijoiden kanssa ja uutuuksista kolme ensimmäistä saa nyt kantaesityksensä.

Kuusisto kuvaa levytysprojektia mielenkiintoiseksi: ”Yarlung on audiolaitteiden ongelmakäyttäjien levymerkki ihmiselle, joka satsaa satoja euroja yhteen kaapeliin”, hän nauraa kertoessaan projektista. Äänitys tehtiin yhtiötä varten rakennetulla kelanauhurilla ja yhdellä mikrofonilla: ”Tarkoin valittu mikrofoniyksilö oli aikoinaan kuulunut Frank Sinatralle. Se on itävaltalaisen AKG-mikrofonifirman C24 -malli, joka sijoitettiin tarkasti meidän väliin. Ja se kuulosti aivan mahtavalta!”

Kantaesitysten lisäksi Joonas Ahosen ja Pekka Kuusiston Helsinki Seriös -sarjan konsertissa kuullaan Harrison Birtwistlen nuoruuden työ Oockooing Bird, Ellen Reidin uunituore Desiderium, jonka Kuusisto kantaesitti huhtikuussa, sekä Sergei Prokofievin Viisi sävelmää ja f-molli-sonaatti.

Helsinki Seriös 30.10. klo 18.00, Sibelius-Akatemian konserttisali (Pohjoinen rautatiekatu 9, Hki).

LIPUT 41,50/38,50/16,00 € Lippu.fi -kanavista (palvelupisteet, R-kioskit, verkkokauppa ja Lippu.fi -sovellus) konsertin alkuun asti. Tapahtumassa ei ole erillistä ovimyyntiä.