Arto Noras, sello & Ossi Tanner, piano

Arto Noras, sello, Ossi Tanner, piano, Tami Pohjola, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu

Helsinki Sibelius-Akatemian konserttisali, Pohjoinen Rautatiekatu 9

10.12.202318:00Liput

Nadia Boulanger: Kolme kappaletta sellolle ja pianolle
Claude Debussy: Sonaatti sellolle ja pianolle d-molli
Gabriel Fauré: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1 d-molli op. 109
---
Camille Saint-Saëns: Pianokvartetto op. 41

Sellotaiteilija Arto Noraksen kansainvälinen ura käynnistyi menestyksestä Tšaikovski-kilpailussa vuonna 1966. Hänen nuorempi muusikkokollegansa pianotaiteilija Ossi Tanner nousi suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Tampereen pianokilpailun vuonna 2017, ja oli jo sitä ennen esiintynyt solistina suurten orkestereidemme konserteissa.

Noras on esiintynyt solistina ympäri maailmaa ja hänen ohjelmistonsa kattaa käytönnössä koko sellokirjalisuuden. Hän on perustanut Naantalin musiikkijuhlat, joiden taiteellisena johtajana toimi vuosina 1980-2022. Läheinen yhteistyö Krzysztof Pendereckin ja Aulis Sallisen kanssa on tuottanut hienoja konsertteja ja kiitettyjä levytyksiä. Noras teki pitkän uran Sibelius-Akatemian professorina ja toimii edelleen, jo 80 vuotta täytettyään useiden kansainvälisten sellokilpailujen tuomaristoissa – usein puheenjohtajana.

Manhattan School of Musicissa opiskelevan 26-vuotiaan Ossi Tannerin ura on poikkeuksellisen vahvassa nousussa. Hän on esiintynyt aikamme merkittävimpien kapellimestarien kuten Sakari Oramon, Joshua Weilersteinin, Eiji Ouen ja  Klaus Mäkelän johdolla, toiminut Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana vuonna 2018 ja on toiminut vuodesta 2021 Helsingin Kamarikesän taiteellisena johtajana yhdessä viulisti Abel Puustisen ja klarinetisti Klaara Vasaran kanssa.

Paitsi muusikkous yleensä, Arto Norasta ja Ossi Tanneria yhdistää rakkaus kamarimusiikkiin. Yli viidenkymmenen vuoden ikäero katoaa taivaan tuuliin kun kollegat asettuvat Helsinki Seriös -sarjan konsertissa ranskalaisen musiikin äärelle. Tuloksena on ainutkertainen yhdistelmä kokemusta ja lahjakkuutta. Konsertin päättävän Saint-Saëns pianokvarteton heidän kanssaan soittavat viulisti Tami Pohjola ja alttoviulisti Atte Kilpeläinen.